måndag 19 augusti 2013

ny vecka - nya insatser



Jag kan skönja sol och blå himmel bortom dimman som bäddar in kvarteret i ett mjukt fluff. Det blir en fin dag, alltså. Inne i mitt hus kan en viss rå fuktighet anas så jag tänder ett stort ljus på köksbordet även om morgnarna ännu är ljusa. Kvällarna, däremot, blir snabbt allt mörkare. Igår tände jag till och med ytterbelysningen en stund. Och jag tror jag ska börja ta in chilisarna om nätterna. Det var nog bara tio grader i natt.

Sista arbetsdagen innan eleverna kommer. Fullpetat. Så mycket jag vill ha på plats för att sedan kunna "koppla av". Inte för att jag gör det (kopplar av, alltså) men att ha lite kontroll känns alltid bra. De virtuella rummen ska åtminstone vara visningsbara, material tillgängligt och sånna goa grejer. Jag behöver också göra mig en lista för all information och annat som eleverna måste ha och sedan ska jag hitta en balans mellan att trycka på dem allt det nya (eller glömda) och göra något vettigt, kursrelaterat.

Kanske blir det också en lunchpromenad?

Jag kikar på min höstkalender och ser att den börjar fyllas på. Någon form av trevlighet inbokad nästan varje helg. Inte alltid så stora grejer, men kanske en skrivarsöndag i Åfors, en utflykt eller liknande. Det känns bra. Hösten är en skön årstid som brukar vara fylld av energi. Bäst att passa på, då.

Hösten är också bästa tiden att komma in i goda vanor, igen. Jag tycker jag är på god väg. Drar i små trådar här och var. Nyttigheter som gröna saker i frukostdrinken. Någon form av fysisk aktivitet så gott som varje dag. Har äntligen tagit tag i, och blivit klar med, en pytteliten beställning (jag är verkligen sämst på sådant... så fort någon ber mig göra något brukar jag vanligen få en startsträcka av olympiska mått) och därmed lättar mitt inre motstånd mot att göra kreativa grejer. Förutom ett par UFO* som måste i hamn så funderar jag på att sy mig en snygg lunchväska. Jag gjorde några förra året och gav bort men glömde mig själv...

Snackis i P1-morgon. Herr Glugg vill genomföra övningsskolor för lärarkandidater. Som om det vore något nytt? Det fanns ju förr och det fanns väl en anledning till att de lades ner? jag tror inte alls på idén. Jag tror risken är alldeles för stor att det utvecklas till någon form av "mönsterskolor" eller rentav skyddad verkstad. Det jag däremot tror på är att alla vi lärare som tar emot lärarkandidater på VFU** ska få fortbildning i detta. Att ta hand om, och få vara med och utbilda, en blivande lärare är en grannlaga uppgift som kräver mycket av handledarläraren för att det ska bli substans i det och studenten ska få med sig det hen*** behöver.





*UnFinished Objects
**VerksamhetsFörlagd Utbildning
*** Se där ett bra exempel på när det omtvistade ordet "hen" har en fullständigt praktisk användning!


Inga kommentarer: