måndag 26 augusti 2013

keepin' up appearances, or..?



Måndag igen, alltså. Det känns bra. Jag är lagom laddad. Har sovit gott och allt sådant där. Kaffet smeker bort den sista sömnigheten och vädret är fantastiskt vackert. Än klamrar sig sommaren fast. Det är inte riktig höst än. Möjligen, som en vän så snyggt uttryckt det, är det gammelsommar.

På min radio lyssnar på Tankar för dagen. Jag blir glad när jag här att dagens pratare är... städare. Det är alldeles för få städare som får ta plats i det offentliga rummet. I synnerhet när det gäller annat är avtalsrörelser och svartjobbsskandaler. Han pratar om tanterna i barndomen. De som städade och fejade så snart det skulle komma folk på besök. Han tänker om städandet som ett sätt att hävda och bevara sitt värde. Sin egen och andras respekt. Inte minst när en är i underläge. Jag känner igen det. När livet var ett enda stor kaos att försöka bemästra blev det särskilt viktigt att ha rent och snyggt när en fick besök. Så en åtminstone skulle slippa det skitsnacket. Ungefär.

Nuförtiden behöver jag sällan städa när jag ska få besök. Ofta när jag får spontanbesök (alldeles för sällan, hörni) är det hyfsat prydligt och fräscht i mitt hem (även om jag sällan har bullar i frysen... det får bli en slät mugg kaffe eller te). Jag lever ju själv och har jag lagt ner en stund på städning är det ju ingen (barn, kompsiar, hundar, katter, whatever) som stökar till det igen innan jag ens hinner tömma ut skurvattnet.

Men... det är ändå viktigt för mig att ha det lite extra fint när jag vet att jag ska få gäster. Det handlar inte om, längre, att jag måste visa att jag klarar av att ha ett väl efterhållet hem utan om... respekt inför mina besökare. Jag vill att de ska veta att jag är glad att de kommer, att de ska känna sig välkomna och likaväl som jag gärna bakar ett gott bröd och/eller fixar god mat och köper en flaska fint vin så visar jag min uppskattning genom att låta mitt hem vara välkomnande... men jag är kanske väldigt old-school?

Å andra sidan gillar jag old-school. Försök låta bli att sjunga med i den här...




2 kommentarer:

ming wan lee sa...

det där är så viktigt tycker jag! Att en städar och gör sig fin och duschar och fixar och är trevlig vid matbordet och öppnar dörrar och ber om saltet, för att man tar hänsyn till Sina Andra. Inte för att man vill ha respekt eller är överlägsen. Men jag ÄR old school

magda sa...

Jamen precis! och ändå får man inte sällan höra att den man hälsar på (inte spontant, dårå) inte orkat/brytt sig om städa och plocka... Alla får göra som de vill - men det bidrar inte till den där fina, mysiga välkomstkänslan...

Hänsynet, ja!

Old-school är fint.