måndag 8 juli 2013

meat free monday

Möter Malin vid stationen. Tåget rullar in en minut innan utsatt ankomst tid. Jag träffar, medan tåget bromsar in, en tidigare elev som glatt kommer fram och vill prata. Stilig ung man som jag inte för mitt liv kan placera. Jag har troligast haft honom i högstadiet. Hursomhaver var han på väg uppåt landet för att jobba och vi var helt överens om att det var en rolig och positiv sak.

Sedan kommer Malin gåendes på perrongen, vi kramas och traskar hemåt till kaffe och macka. Alldeles för varmt att äta något matigare i den kvava, tryckande värmen. När det svalkar på lite går vi ut på altanen och sitter där och stickar och pratar. I timmar. Givetvis är Katten också med. Fattas bara. När vi till slut blir hungriga går vi in och lagar mat. Malin mortlar ihop en vidunderligt god pesto. Hädanefter ska jag aldrig mer äta varken köpepesto eller sådan som körts med mixer. Den mortlade är magisk, tillsammans med färsk tagliatelle. Vid sidan av: tomater som fyllts med ett hopfräs av vit- och rödlök, färsk babyspenat och keso (det senare i brist på ricotta), samt tomatinkråm och sedan toppats med mozzarella och fått stå en stund i ugnen. Bättre köttfri måndag än så blir svårt att uppnå...

Efter maten fortsätter vi att sitta på altanen och prata. Tända ljus. Tyst kvarter. Njutbart.

2 kommentarer:

ming wan lee sa...

åh... det låter som en alldeles fulländad afton! och recepten måste testas! :)

magda sa...

Gör det! Det var ljuvligt gott och eftersom vi snålade med olivoljan i peston blev det liksom ganska magert också - men härlig smak. Givetvis hade vi salt & peppar också. :)