måndag 22 april 2013

ja, då kör vi väl då...


När jag står vid köksbordet och plockar ner grejer i väskan funderar jag på dagens första lektion. Jag har en vag idé om vad jag tänkte att vi skulle göra men kan inte riktigt greppa den. I stora drag har jag det helt klart för mig, men jag försöker verkligen erinra mig om jag förberedde några detaljer? Inte så att jag detaljplanerar mina lektioner, det skulle inte funka så bra, utan mer som att jag exempelvis plockade ut de där bilderna jag tänkt visa och om jag kom ihåg att bokmärka ett par filmklipp som relaterar till ämnet för dagen. Men jag kommer inte på det. Vanligen gör jag sådant på torsdagar och fredagar, men förra veckan gick i 190 och mitt minne sviker mig... och jag blir nästan lite rädd. Håller jag på att bli senil eller är det bara allmän overload?

På vår skola åker vi till England med alla tvåor som läser de teoretiska programmen (från och med nästa år hoppas jag att det också blir tillsammans med alla industrielever som valt att läsa steg 6) och vi åker alltid till norra Yorkshire. I år har jag haft som ambition att arbeta med helt vanliga moment på lektionerna, veckorna innan, men med utgångspunkt i just Yorkshire. Så eleverna har arbetat med artiklar om Scarborough (där vi ska bo) i allmänhet och ett par ställen vi ska besöka, i synnerhet. Exempelvis en artikel om en stor renovering på Sixth Form College där vi gör ett studiebesök och där också Patrick, en av våra guider, jobbar som lärare. Och utifrån den ombyggnade har eleverna sedan fått skriva argumentativa artiklar med egna förslag till face-lift eller make-over på vår egen skola. Tills idag ska de ha gjort en podcast om Anne Brontë. Osv osv.

En av dagarna besöker vi Whitby och det är en väldigt pittoresk och typisk liten engelsk kustsmåstad, med koppling till Bram Stoker och Dracula, som delvis utspelar sig där. Så min tanke idag är att låta lektionen kretsa kring ett utdrag ur just Dracula och lite annat smått och gott. Det minns jag i alla fall. Och de där bilderna hinner jag väl plocka ihop nu på morgonen. Om jag inte redan gjort det... Hm...

I övrigt ser jag fram emot en fin vecka tillsammans med Johanna! I morgon är hon här!



Inga kommentarer: