måndag 25 mars 2013

bulleribock

Förra inläggets bild fick mig att börja fundera mer på vem Hertig Magnus egentligen var. Och han var alltså son till Gustav Vasa och bror med bl a Erik XIV. Vadstena slott var hans residens. Redan strax efter hans tjugoårsdag verkar han ha fått någon mental sjukdom som bitvis gjorde honom våldsam. Han var också musikalisk och begåvad. Han gifte sig aldrig men fick två döttrar med sina två frillor.

Under det så kallade Vadstenabullret (då systern Cecilias kille Johan av Ostfriesland ertappades i hennes sängkammare med hosorna nere och på grund av detta inte bara blev slängd i slottets fängelsehåla utan dessutom blev kastrerad av Cecilias bröder) lär han ha spelat en aktiv roll.

Långa tider hade Magnus nollkoll på läget. Han ställdes under förmyndare och satt mest och spelade luta och såna grejer. Ibland gick han lös på sin personal, men de verkar ha gillat honom ändå eftersom de stannade i hans tjänst i många år.

Samtidigt som jag började dra i dessa trådar började vetenskapens värld på tvåan. Det handlar om fasta och om forskning som kommit fram till att fasta är verkligt nyttigt och bra för kroppen. Sätter systemet i balans och förebygger en rad sjukdomar. Dessutom triggar det igång hjärnan så att en faktiskt blir smartare, av att vara hungrig några dagar. Jag brukade fasta förr. Ungefär en, eller två, gånger om året. Men det var, som sagt förr. På senare år har jag ibland funderat på det men det har liksom aldrig blivit av.

Hm. Kanske skulle passa på några dagar under påskledigheten? Det tål att funderas på.

4 kommentarer:

Silke sa...

Såg också. Intressant med 5+2

pärlbesatt sa...

Redan efter vems tjugoårsdag blev han nuts? ;)

Kul att du gillade Vadstena.Det var ett favo-utflyktsmål med första sambon, när jag var i dina yngre barns ålder.

magda sa...

Silke> Ja, jag funderar faktiskt på att testa!

pärlisen> Redan efter residentens på Vadstena slott 25-årsdag. ;) Och vi åker nog tillbaka dit efter sommaren för ännu en syrrehelg!

magda sa...

20-årsdag* för tjyvingen.