måndag 26 november 2012

nattregn

Jag somnar till ljudet av regnsmatter mot mitt sovrumsfönster. Och jag vaknar till det. Dessemellan har jag varit omedveten, men jag misstänker att regnet har fortgått hela tiden. Och gör än. Det är som det ska vara, i slutet av november.

En arbetsvecka av det tyngre slaget väntar på mig. Jag låter den vänta en stund till, tänder mina ljus och dricker mitt kaffe. Jag har valt ett yrke jag verkligen älskar. Men det är ingen ursäkt för att inte ta hand om mig själv. Om min själ.

På Twitter länkar Bob Hansson till en angelägen sida. Jag läser och tycker. Jag tycker det är orimligt med betyg redan i fjärde klass. Vad tycker du?


4 kommentarer:

ming wan lee sa...

jag tycker det är mycket tråkigt med allt som går ut på att tävla och prestera öht. Det finns ett ytterst fåtal obskyra tänkare som anser att etiken går före teoretiskt skådande. Enligt Derrida och Lévinas t.ex är detta är en hellenistisk tanke, att det enda som existerar är det som är dokumenterat. I förlängningen innebär det att allt som räknas är materiellt. Det tror jag inte på, inte det minsta. Dock har jag inte någon lösning på frågan, bara att vi måste inse att det finns andra värden än fakta och att människan inte går att kategorisera...

magda sa...

Ja, det gör jag också. Jag ser ju möjligheter att exempelvis kunna sätta betyg på mina elever utan stora prov och hej och hå... För betyg är ju ändå på något vis nödvändiga i gymnasiet för urvalet inför högskolan. Och samtidigt säger de inte särskilt mycket alls om personens lämplighet eller förmåga att följa just det programmet eller den kursen...

Jag tror inte heller att allt som räknas är det materiella. Rättare sagt: det är inte så för mig och jag vill inte ha ett sådant samhälle... Men uppenbarligen är det ändå just sådant som premieras...

ANNA sa...

Det är inte bara orimligt, det är totalt kokalotti urdumt och korkat att "ställa in" kidsen redan i den åldern på att tävla vinna prestera och få papper på att de är bedömda enligt en mall.

Jag har ingen lösning på HUR mans bör göra men betyg tror jag egentligen inte alls att vi BEHÖVER, vi behöver kunskapstörst vetgirighet och et ständigt pågående lärande och en glädje i detta inte pekpinnar och hets.

magda sa...

Sant, Anna!