fredag 28 september 2012

finfredagsfunderingar

Regeringen har tillsatt en jämställdhetsutredning, som ska utforska huruvida män diskrimineras på olika områden i vårt samhälle. Det tycker jag är en bra sak. Ett jämställt samhälle ska vara just... jämställt. All form av diskriminering ska minimeras - allra helst elimineras. Män ska inte missgynnas i exempelvis vårdnadstvister eller någon annanstans.

Det som får mig att reagera är mannen som ska leda utredningen och som nu sitter i tevesoffan och säger att den svenska skolan har underlevererat till hälften av den svenska befolkningen. Sedan säger han att pojkar har lägre betyg, generellt, och att man ska undersöka varför. Hans första mening ger mig känslan att han redan har bestämt sig för svaret?

Att pojkar har lägre betyg, från grundskolan och uppåt, och därmed har svårare att komma in på högre utbildningar osv. är redan känt. Vad det beror på är en viktig sak att ta reda på och göra något åt. Men beror det på strukturer och attityder som skolan behöver hjälp att få syn på? Ja, kanske. Så kan det vara. Men... när en säger att skolan har underlevererat låter det mer som att den mer eller mindre har negligerat sitt uppdrag. Rakt av. Inte att det kan finnas andra samhällsstrukturer och attityder som ligger utanför skolans område och som spiller över och som skolan då borde överkompensera för? Men hur jämställt är det - gentemot exempelvis flickorna? Ska de än en gång puttas undan till förmån för pojkarna - när debatten om de bullriga pojkarna som tar all plats och de tysta flickorna som trängs undan och får mindre av lärarens uppmärksamhet nyss har tystnat?

Eller så är det bara jag som hör detta?

Hursomhaver är det Fin Fredag idag! Jag ser blå himmel, en god arbetsdag och ikväll blir det blues och ös i gott sällskap!

Inga kommentarer: