torsdag 27 september 2012

man blir tokig om man inte har någon att vara med

I min klass i svenska är det dags för Il Grande Finale när det gäller muntlig presentation. Tidigare har eleverna gjort Sommarprat (med musik, förstås!) och spelar nu in dessa med hjälp av Soundcloud. Vi har arbetat med retorik och argumentation.

Och nu ska det alltså tränas att hålla ett "slutligt" framförande över ett givet tema, sådär som man inte bara kommer att göra vid det nationella provet så småningom utan också vid en hel mängd andra tillfällen i skolan och arbetslivet.

Temat är vänskap och som uppvärmning har eleverna skapat en gemensam inspirationslista, där var och en har fått leta upp och bidra med tänkvärda, roliga eller fina citat om vänskap. Jag började med citatet som också är titeln på det här blogginlägget, ur John Steinbecks Möss och människor - en fantastisk bok om en lika fantastisk vänskap. Vi har också högläst tillsammans (helt suveränt... även i en grupp om typ 30 16-åringar...) ur Jonas Hassen Khemiris Ett öga rött, Doris Lessings Rufus och Bengt Ohlssons Den där lilla stunden av närhet. Vi har samtalat om vänskap, vad är vänskap, hur kan vänskap se ut, vad är en verklig vän... Och vi har tittat på lite youtubeklipp med musiktexter eller teman som allvarligt eller roligt vis handlar om vänskap:




Om en vecka får vi se resultaten!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du verkar ha fantastiska lektioner! /en tokig

magda sa...

När en sådan kommentar kommer från dig blir jag extra glad!

Och kom och hälsa på en helg om du vill känna dig mindre tokig?