onsdag 5 september 2012

läxorna


Jag tänker på läxor. De välbeställda kan numera göra RUT-avdrag för att hyra in läxläsare till sina barn. Jag gillar inte den idén. I den mån elever ska ha stöd i sin läxläsning ska det stödet inte vara beroende av tjockleken på vårdnadshavares plånböcker. Det finns ju redan lagstadgat att elever i behov av stöd ska få det. Inom ramen för skolans arbete. Inom ramen för skoldagen.

Läxläsning är en aktivitet som ligger helt utanför skoldagen och frågan är om de ska finnas överhuvudtaget. Åtminstone i traditionell mening. Det är där det flippade klassrummet kan vara ett så mycket bättre verktyg att arbeta med. Ge eleverna en möjlighet att få en förförståelse av det som ska ske på lektionen genom att på något sätt förbereda sig hemma. Inte något att köra fast i och behöva någon annans hjälp med. Se en liten film, läsa något eller bara ha en fråga att grunna på. Något vi sedan bearbetar tillsammans i klassrummet.

Att sedan ha en hemuppgift i form av ett självständigt arbete, kanske en hemtenta eller annan inlämningsuppgift som en avrundning eller avstämning är en helt annan sak. Hos oss har alla elever en schemafri självstudiedag. Den dagen ska de givetvis ha arbete att göra, men det ska fortfarande inte handla om att sparka sig trötta på sådant som skulle göras mycket bättre i samarbete med andra i klassrummet.

Så tänker jag kring läxor och hemuppgifter.

Blir du lönsam, lille vän? Peter Tillberg

Inga kommentarer: