torsdag 10 maj 2012

var tionde tjej...

En färsk undersökning visar att var tionde gymnasietjej har haft penetrerande sex mot sin vilja. Och våldtäktsmannen är ofta en jämnårig kille. Läs här.

Var tionde, alltså. Det innebär att både du och jag troligen känner en, eller flera, tjejer som upplevt detta. Och... att vi också känner en och annan gärningsman. Det gör ont att tänka på - för dessa ungdomars skull.


I kväll sänds ett angeläget program kl. 21:00 på SVT1 i Dokument inifrån. Filmen heter Ingen riktig våldtäkt och handlar om en ung tjej som utsätts för just detta. Hur hon mår och vad som händer efter våldtäkten, och hur synen på vad en våldtäkt är verkar vara en helt annan för killarna som begår den - eftersom de filmar det hela med sina mobiltelefoner.

Det är en vanföreställning att våldtäkt vanligen är något som sker en mörk natt när man går hem genom något ensligt område, och blir överfallen av en okänd galning. De flesta våldtäkter begås av någon som offret är mer eller mindre bekant med - litar på - och ofta inom hemmets fyra väggar.

Läsetips: Flickan och skulden och En riktig våldtäktsman av Katarina Wennstam. Läsning som rör, berör och upprör. Som stannar kvar i ens medvetande.


1 kommentar:

Laura sa...

Det är fruktansvärt men ja, tyvärr, sant. Alla känner vi minst en person som blivit våldtagen och som du skriver, det sker inte i en mörk gränd, utan inom hemmets fyra väggar för det mesta. Det kan vara en pojkvän, en vän eller nån annan som står tjejen nära... Hemskt!
Och värst av allt är hur de tjejerna blir bemötta med frågor som "men är du säker på att du sa nej?" eller "det är ju din pojkvän/man då är det ingen våldtäkt". Då vill jag SKRIKA av ilska...