tisdag 29 maj 2012

läxhjälp? nejtack!

I dagens DN skriver Johannes Åman om läxhjälp och huruvida sådan ska finnas tillgänglig utan extra kostnader.

Jag tror inte på läxor, överhuvudtaget. Jag tror på att skolarbete i huvudsak ska utföras i skolan, likaväl som vi som har lönearbeten inte ska förväntas sitta hemma och jobba på kvällar och helger, utöver vår reguljära arbetstid (hoppsan! där kastade jag bestämt en stenbumling i mitt glashus...).

Däremot tror jag på extra möjligheter, inom skolans ram, att få stöd och hjälp i form av "ämnesstugor" där man kan få extra möjligheter att plugga. Men det ansvaret ska inte ligga på föräldrar (vare sig de har pengar och/eller akademiska kunskaper - eller inte) utan på skolan och dess huvudman.

Jag ger aldrig läxor. Däremot ger jag eleverna möjligheter att göra saker utanför lektionstid. Sådant som alla kan göra. Kanske iaktta något, kolla ett teveprogram, förbereda sig för en lektion genom att läsa/lyssna på ett avsnitt eller kanske bara fundera på något som sedan diskuteras på lektionstid. En typ av flipped classroom. Men så arbetar jag också på ett gymnasium som ger alla elever en schemafri självstudiedag varje vecka, också.

Inga kommentarer: