fredag 6 april 2012

the good friday

"Det var bättre förr", kan man höra en del säga. Jag undrar om de verkligen innefattar långfredagar i detta uttalande. En har ju hört skräckhistorier om verkligt lååånga fredagar med sorgesam musik i radion, stängda nöjesetablissemang och allvarsamma uppsyner. Jag minns själv att till exempel biografen var stängd, i mina tonårs nordliga klarälvsdal. Och där var ju folk inte ens särskilt religiösa.

På andra språk heter "långfredagen" helt andra saker. Mest tycker jag om engelskans Good Friday. Good i  betydelsen "from" eller "helig". I religiös bemärkelse, dårå. Själv är jag ju inte särskilt religiös - bortsett från att jag gillar att helga vilodagar - och lägger därför betydelsen "bra" eller varför inte "Fin" i ordet.

Och den här Fredagen är Finare än en del andra. Idag blir det kanske hojpremiär för min del. Älsklingen var ute och körde igår, förstås. Fattas bara, så som han väntat på att hämta den! Men idag är det alltså min tur att följa med! Om det blir av och hur långt vi i så fall kör får vädret avgöra. Vettiga kläder har vi i alla fall.

Lite kaffe nu och sedan väntar Äventyret.

Inga kommentarer: