måndag 19 mars 2012

fulla dagar

Jag fyller mina dagar. Eller om de fylls för mig. Ibland tänker jag att det är så.

Jag låter en klass arbeta med första kapitlet i The Hunger Games. Först frågar jag vad de brukar se på teve och det första svaret som dyker upp är Big Brother vilket ju helt naturligt leder oss in på andra realityserier och samtal kring hur långt man kan gå i underhållningens namn...

Eftersom jag inte har ljudboken läser jag högt. Det blir snabbt stilla och det blir tydligt att vi alla har gemensamt fokus på berättelsen om Katniss och livet i District 12. Jag uppmuntrar eleverna att följa med när jag läser och, som alltid, ha pennan i handen så att de snabbt kan markera ord eller uttryck som är nya för dem. När läsningen är klar tar var och en reda på sina ord och försöker företrädesvis hitta synonymer eller förklaringar på engelska. Svenska har ingen plats i vårt engelska klassrum.

Nästa lektion arbetar vi med textinnehåll och textförståelse. Det blir en del grammatikarbete också och, som avrundning, en skrivuppgift. Sedan: utvärdering.

Innan lektionen är det resurs- och utvecklingssamtal med chefen. Vi pratar arbetssituation, kompetensutveckling och framtid. Tjänstefördelning och uppdrag. Lön. Och jag lägger korten på bordet när det gäller hur min höst kan tänkas se ut. Ärlighet och öppenhet är en förutsättning för oss båda, tänker jag.

Eftermiddagen går, via samtal med kollegor, åt till efterarbete efter lördagens tenta och förberedelse inför morgondagens. Jag har egentligen tanken att kanske gå hem lite tidigare för att sätta mig med lite rättningar men kommer på andra, bättre, tankar. Jag kan ju göra en del av det i morgon när jag vaktar tentan då.

Väl hemma väntar dammsugaren och pelletsbrännaren/pannan på min uppmärksamhet. Och förstås ett long distance call...

Resten av kvällen får bli arbete med uppgifter till skrivarcirkeln. Och tedrickande. Mysigt värre!

Inga kommentarer: