tisdag 13 september 2011

lyckat firande

Åh, så spännande det var igår, när vi plockade i ordning bord och stolar och förberedde "90 år vid valurnorna". Hur skulle det bli? Skulle de förhandsanmälda dyka upp? Jodå - det gjorde de! Vi var nästan trettio stycken och det är en imponerande siffra i en liten By som vår! Och Hjördis Levins föreläsning var mycket intressant och proffsig! Vi fick ta del av mycket spännande historia och tankar som ger anledning till reflektion - inte minst kring hur lång tid förändringsarbete ofta tar. Det blev till och med en bra frågestund efteråt, vilket kändes som grädde på moset. Annars brukar det ju ibland kunna bli ganska lamt vid sådana tillfällen. Detta ger gott hopp inför vårt nästa event - en film- och diskussionskväll kring härskartekniker.

Vid halvsex smet jag ifrån lite snabbt för att möta fina Johanna vid tåget. Vi har inte setts sedan i påskas så nu har vi en hel del att ta igen under veckan som kommer! Hon var också med på Hjördis föreläsning och tokgillade den! Sweet!

För övrigt var jag ute för ett litet äventyr på tidiga eftermiddagen igår. Deltagarna i Östersjöprojektet skulle göra ett studiebesök vid Getasjöns reningsverk där Emmaboda med omgivande byar får sitt dricksvatten ifrån. Jag var enda svenska läraren som följde med och just när vi skulle kliva på bussen (som stod parkerad borta vid hotellet och inte vid skolan) insåg jag att det förväntades att jag skulle veta var det här vattenverket låg och hur man kunde ta sig dit med en stor buss. (Busschauffören är säkert skitduktig men inte samma typ av chanstagare som Peter som utan att tveka skulle köra in på en kostig, om så vore.) Öhm. Jag vet väl för FAN inte var det ligger? Eller... nu vet jag ju. Men här har vi planerat sönder hela grejen, snudd på ner till antal örngott som ska bokas på vandrarhemmen och hur många sugrör som ska ingå i fikapaketen - och så är det ingen som tänkt på att våra gäster kommer med egen chaufför och att han 1. inte vet vart han/vi ska och 2. inte gett honom en karta och 3. har en polsk GPS där getasjÖn inte gick att knappra in.

Skitkul situation i en buss full med folk. Ingen av våra elever hade heller koll, mer än åt vilket håll vi skulle köra... Hursomhaver visste jag att det ligger norr om Byn och jag har (tack vare bl a geocachingen!) rätt bra koll på de närmaste mindre vägarna så jag sa, ganska lugnt, till chauffören (via tolk givetvis) att köra norrut genom Byn och under tiden hann jag få tag på min chef som förklarade vart det låg. Eftersom jag visste om vilken liten parallell grusväg han talade om så kom vi faktiskt rätt - och nästan i tid dessutom. Men... snacka om major miss i planeringen... Och jag lärde mig än en gång att aldrig någonsin ever ta för givet att andra vet.

I gästrummet på ovanvåningen ligger Johanna och sover. Länge till, tänker jag. Sedan får hon ha sällskap av missarna under dagen. Missarna är för övrigt i onåd just den här morgonen. De slogs och levde rövare i fotändan av sängen redan före fem och jag har sovit lite halvkasst ändå med min svidande hals.

Jag dricker mitt ljuvligt goda kaffe, ser lite på morronteve och njuter tända ljus och revor av blått i molnen, på himlen därute. När jag skött lite logistik och transport av lunch- och fikapaket till Östersjögänget, som åker till Öland två dagar nu, ska jag ägna min arbetsdag åt planeringsarbete och noggrann koll av en del nya läroböcker jag bett att få provexemplar av. Jag är mer och mer inne på att inte ha något fast läromedel utan hellre jobba med att sätta ihop vårt eget material, men jag måste ju också kolla vad som faktiskt finns färdigt. En pedagisk lunchpromenad med Ingrid ska det också bli! Det ser jag fram emot!

Det blir ännu en bra dag, det här!

Inga kommentarer: