söndag 18 september 2011

de stilla söndagsmorgnarna

En riktigt mysig sak man kan göra en söndagsmorgon, när himlen är blygrå och regnskurarna smattrar mot altantak och fönster, är att kliva upp när man vaknar och gå ner i köket. Ge katterna mat och friskt vatten och sätta på en kanna kaffe. Medan kaffet puttrar klart äter Twisted Sisters of Mercy och stökar med en IKEA-kasse.

(Inte alla leksaker - inte ens de flesta - behöver vara dyra köpegrejer...)

När kaffet är klart tassar man sedan upp, med en välfylld mugg, och med dator under armen. Och så kryper man ner under täcket igen, sätter på radion och varvar slösurfande och skrivande med lite läsning och försöker bortse från eventuella störande element. Idag är just en sådan söndagsmorgon. Komplett med störande element och allt (fast just nu sover de två elementen - matta efter allt störande).

Vi ska ta en promenad idag, har vi bestämt, oavsett väder. Kudos till oss om vi verkligen gör det! Och så ska det sys. Johanna vill ha en axelväska till datorn och jag har en annan idé dessutom. Och så får jag raida förråden efter en tillräckligt lång gardinstång, så att jag får upp de nyinköpta gardinerna i gästrummet. Kylen är fylld och det finns ingen anledning att bege sig ut. Ja, förutom den där promenaden då.

(Det verkar inte stå helt klart vem Milou tänker på.)

I DN läser jag Johannes Åhmans skriv om Tintin, i kölvattnet av den rättegång som är aktuell just nu i Belgien, när det gäller albumet Tintin i Kongo, som upplevs som kränkande av vissa. Jag tycker Åhman skriver klokt och nyanserat när han säger att boken inte ska förbjudas eller skrivas om - lika lite som vi ska få göra så med vår historieskrivning. Hellre då ge en förklaring till den kontext i vilken berättelserna kom till.

Då behöver man för övrigt inte längre fundera över vad det nu var Pippis pappa jobbade med, heller.

2 kommentarer:

Lilla gumman. sa...

En klok människa sa en gång att "ett litet barn blir lika glad över leksaken som papplådan den kom i". Alltså - hitta en papplåda! =)

Caligula sa...

Belgien är hycklandets hemvist. De har ett stort påkostat museum som glorifierar kolonialtiden utan någon kritik. Kung Leopolds vålnad spökar än. Det var säkert de som mördade Dag Hammarskiöld också. Då är det lättare att sätta dit en tecknad figur. "Tintin i Kongo" är för övrigt min favorit. Korkat så det blir roligt. ;-P