tisdag 30 augusti 2011

hundra sätt att rädda världen (no 84)

(Banksy...)

I min något sporadiska serie "Hundra sätt att rädda världen" väljer jag idag påstående No 84.

KONSUMERA MINDRE

Lågenergilampor, eko-kläder, A-klassade vitvaror och kravmärkt kaffe i all ära, men vill du verkligen minska det avtryck du sätter på moder jord krävs större insatser.

Första steget är att inse att du aldrig kan shoppa bort problemet med växthusgaser.

Andra steget är att inse att du därför helt enkelt måste konsumera mindre. Inte hela tiden skaffa nya kläder, även om de är av ekobomull, inte köpa ny bil ideligen, även om den är miljövänlig, inte skaffa en dator till även om den är miljömärkt.

Minns att varje vara redan innan du handlat den har ett koldioxidutsläpp så att säga inbyggd i sig som härrör från tillverkning och transport.
Den 24 november är "En köpfri dag". Det behöver inte vara årets enda. Varför inte införa en köpfri dag i veckan? Förslagsvis söndagen. Känns bekant på något vis.

Det där sista känns lite uddlöst, tycker jag. Men det får stå för Johan Tell. Det skulle ju lätt kunna bli att man helt enkelt bara lägger veckohandlingen, och övrig ströshopping, till lördagen? Men annars tror jag han har en idé här. Jag vet många som kör en köpfri månad (mat- och hygieninköp undanräknat), ja till och med ett "köpfritt år"! Eller bara inte köper nytt utan råddar klädinköp med secondhand eller bytesmarknader, liksom annat man kan behöva på liknande sätt.

Idag ska jag i alla fall inte köpa något alls. Jag har vad jag behöver hemma och just kläder får anstå ett tag. Jag har annat för mig, helt enkelt. Dricka morronkaffe, till exempel. ;)

Inga kommentarer: