onsdag 6 juli 2011

hundra sätt att rädda världen

Visst är det trevligt om man har lite läsning liggandes på toaletten, eller i badrummet? Både för eget och gästers bruk. Just nu ligger den förträffliga lilla 100 sätt att rädda världen... av Johan Tell, på elementet hos mig. Jag tänkte citera random vettigheter ur den dåd och då, här på bloggen. Som den här till exempel:

40. ÄT MER VEGETARISKT. Till ett kilo kött har det gått åt energi motsvarande 7 liter olja. Ju längre ner i näringskedjan ens mat kommer ifrån desto mindre energi har det gått åt för att producera den. Ät hellre sojabönor än djuret som fötts upp på sojabönor. Prova att byta ut en kötträtt i veckan mot en rätt baserad på baljväxter, som det gått åt femton gånger mindre energi att producera.
Världens växande boskapsuppfödning har medfört ytterligare två problem. Dels huggs regnskog ner för att omvandlas till betesmark, dels avger idisslande nötdjur, men även får och getter, metan. Denna växthusgas har en 20-25 gånger starkare miljöpåverkan än koldioxid. Sammantaget genererar nötboskap mer växthusgaser än vad transportsektorn gör, osannolika 18 procent av den globala totalen.

Har du svårt för vegetariska alternativ är kycklingkött det som är minst klimatbelastande om man vill få i sig proteiner från uppfödda djur.


Det där med kyckling kan jag få anledning att återkomma till. Det må vara det minst miljöpåverkande, men det är i princip omöjligt att köpa kycklingkött som producerats på ett för djuret skonsamt sätt. Och vad gäller källkritik så tar vi det med Johan Tell direkt, tycker jag.

Apropå ingenting, nästan: Det är ju tur att jag inte är meteorolog, förresten. Det finns tydligen, enligt Östnytt, stolpskott som på fullaste allvar skriver hatbrev till sådana och håller dem ansvariga för vädret. Inte bara för felprognoser alltså - utan också för att det är dåligt väder överhuvudtaget. Håhåjaja.

Nu ska jag fylla på kaffemuggen och se gårkvällens avsnitt av In Treatment. Sedan blir det jobb!

Inga kommentarer: