tisdag 3 maj 2011

stackars, stackars kommunchefer

Dagens Östran (pappersvarianten) har en artikel, på Emmabodasidan, med rubriken "För låga löner till kommunchefer". Där kan man läsa om hur svårt kommunen har att rekrytera kompetenta chefer och få dem att stanna, mycket på grund av de jämförelsevis låga lönerna. Chefer som slutar anger som sina två huvudskäl dels "den låga lönenivån" och dels det sätt på vilket "den politiska ledningen styr kommunen".

Den chef som har lägst lön är kulturchefen med fattiga 30.200 spänn i månaden och den som har högst är föga förvånande kommunchefen med 51.400 kronor. Stackars, stackars. Hur klarar de sig? Pantar de flaskor? Lånar av föräldrarna? Det måste vara jättetufft. Särskilt när de avundsjukt sneglar på s k "jämförelsekommuner" där "alla andra" har i runda slängar 20.000 mer i lönekuvertet varje månad. Klart att det är sura rönnbär, men jag har svårt att tycka synd om dem (vilket troligen inte heller är avsikten med artikeln...). De kan väl försöka värdera livskvaliteten och trevligheten och allt det andra som brukar tas fram som fördelar med att leva i en liten landsortskommun? De kan väl klappa varandra på axeln och trösta varandra? Och i värsta fall plocka svamp och blåbär för att dryga ut kassan?

En annan fråga är hur resten av de kommunanställda lyckas överleva? De som jobbar med renhållning, lokalvård, barn- eller äldreomsorg, på bibliotek, i skolan och andra sysslor som krävs för att hålla kommunmaskineriet igång? De vars löner ligger på hälften av chefernas?

4 kommentarer:

Lilla gumman. sa...

Ja det där är för sorgligt, stackars Emmabodacheferna. Kanske odlande av grönsaker framför inköp av färdigproducerade sommarblommor som måste kastas till hösten hade varit något? Då kunde de stackars cheferna sparat in några hundralappar. Kanske kunde de till och med få sålt en morot eller två?

Skämtåsido, det samma "problemet" (fast ändå motsatt) är de som inte kan tänka sig ett liv i Norge eftersom där är så dyrt...


Är du kommunchef i Stockholm har du väl inte större ansvar än om du är det i Emmaboda, egentligen torde din arbetsdag inte alls vara mer betungande än för den i Emmaboda, men dina privata utgifter är ju mycket högre.

Eller är jag ute och steker ägg bland hönsen?

magda sa...

Jag tror du är helt på rätt spår, Lilla gumman, och det utan cykel! ;-)

Caligula sa...

Anders Borg tycker ju att "kommunalarbetare har för hög ingångslön". Jag har fortfarande lust att ge honom spö. På riktigt alltså. Blir rädd för mig själv...

magda sa...

Jag kan hålla fast honom åt dig, Cal?