torsdag 3 februari 2011

ode till en drink

När jag var liten (eller åtminstone inte särskilt stor) brukade vi ibland hälsa på hos en skön familj om kvällarna. Man umgicks på det viset under min uppväxt. Visst hade vi lite mer formella "bjudningar/middagar" ibland - antingen hemma eller hos andra - men oftast åkte man liksom bara hem till varann. Hela familjen. Vanligen fanns det barn i de andra familjerna också och vi hade då aldrig några sysselsättningsproblem. De vuxna satt i timmar kring matbordet och drack vin och diskuterade och ofta blev det musicerande och sjungande och antingen satt man och lyssnade och sjöng med eller så försvann man upp i andra rum eller, sommartid, ut i det spännande nattmörkret. Men familjen jag tänker på just nu hade lite äldre barn. Dottern var redan utflugen och gift och hade egna barn och sonen var fem år äldre än jag. Men otroligt snäll och påhittig och det blev liksom kul ändå. Han och jag höll kontakt för egen maskin långt upp förbi tonåren.

Det jag framförallt tänker på är hans mammas mjölkdrinkar. En sådan där kväll när man liksom bara kvistade över blev det ju oftast kaffe eller te för de vuxna men för oss barn blev det alltid... milkshake. Milkshake långt innan jag hört ordet. Så underbart gott. Så fantastiskt enkelt. Så billigt! Bara några deciliter iskall mjölk och en banan i en mixer (ibland smaksatte hon härligheten med någon matsked O'Boy, men det var sannerligen inte nödvändigt). Dra igång maskinen och efter en superkort stund - milkshake! Jag ville ofta att mamma skulle göra sådant hemma. Men hon gjorde aldrig det. Och jag fattade aldrig varför. Hon var ju sannerligen inte lat. Bakade och lagade mat och vävde och kokade saft och målade och hade kurser och en jättestor köksträdgård och stickade och läste och jag vet inte allt. Bara inte milkshake, Eller... mjölkdrink, som vi sa då. Var det för enkelt..? Jag vet inte. Jag minns bara hur hon avfärdade min bananmjölksdrinkskärlek med en fnysning...

För en stund sedan kom jag upp från tvättstugan (hur sjuk jag än är måste jag tvätta idag... jag har inget rent... inga sängkläder... inga mjukiskläder... inget) och kände att jag nog behövde tanka på lite energi. Fick syn på bananerna på köksbordet och min härligt chiliröda blender på bänken och så gjorde jag mig helt enkelt en... milkshake. Smoothies i all ära - min bananmilkshake spöar dem alla idag!

Inga kommentarer: