lördag 22 januari 2011

makt

Vi diskuterar begreppet makt, Mannen och jag. Diskussionen rör sig först kring vilken betydelse man lägger i ordet. Och chefsskap. Huruvida människor kan ta på sig chefsjobb (maktpositioner) för att de verkligen vill arbeta för sina medarbetares goda. Eller för att människan vill ha makt. Makten över sitt eget liv och arbete - och andras. Som i politiken där man kanske går in på gräsrotsnivå för att man vill dra sitt strå till förändringsstacken och sedan väljer att jobba sig uppåt. Mot solen. Vi är inte eniga. Vårt samtal blir till en slags maktkamp, det också. Vem kommer med bästa argumenten? Vem får sista ordet? Vi släpper samtalet så småningom.



Allt handlar om makt. Till och med när någon kliver åt sidan. Viker ner sig. Avstår. Det handlar ju bara om att man tillåter någon annan att ta för sig. Makten ligger fortfarande hos en själv, i de val man gör. Och inte gör. Minsta hushållssyssla handlar också om makt. Inte alltid medvetet, naturligtvis. Då skulle livet bli rätt outhärdligt. Men ändå...

Lördag förmiddag. Lugn start. Kaffe. Smörgås med lufttorkad skinka. Mannen pysslar med sin tvätt. Jag slösurfar, skriver och läser Allt om trädgård. Lyssnar på toner från Jamaica. Tänker på mina barn. Min flock. På mitt liv. Hur jag har det. Hur jag vill ha det. På om jag kanske skulle klä mig? På om jag skulle föreslå en promenad? Eller starta en ny stickning?


Björkeryd 22 januari, nådens år 2011

Inga kommentarer: