söndag 19 december 2010

betraktelse

Jag sitter i den röda soffan med mitt morronkaffe, som har en alldeles lagom anstrykning av kanel i smak och doft. Bredvid mig sitter Mannen, försjunken i en bok. Det är alldeles tyst, det enda som hörs är lite knakningar och knäppningar i det gamla huset, när det rör på sig och försiktigt protesterar mot temperaturskillnaderna mellan ute och inne.

Det har fallit ännu mer snö i natt. Kanske ett par decimeter. Hela bygden ligger inbäddad i det vita och himlen är ljust grå. Sjön är frusen och snötäckt. Världen därutanför har blivit monokrom.

Vi unnar oss en stillsam start på en dag som annars kommer att bli rätt aktiv; här väntar städning, tvätt och en del matförberedelser inför julen, såsom köttbullsstekande och sillinläggning. Det är nog mestadels Mannen som ska stå vid spisen. Själv prokrastinerar jag som vanligt och tänker mig att rödbetssalladen och Janssonen ska skapas någon kväll i veckan.

I natt drömde jag att jag var i Karlstad. Jag skulle hem med en buss som avgick från Falkagård (vilket alla falkenbergare vet ligger just i Falkenberg) och när jag gick från stan mot hotellet såg jag det på avstånd och beräknade att de tio minuter jag hade på mig skulle räcka mer än väl, min tunga packning till trots. Men ju mer jag gick och ju fortare jag gick, ju längre bort låg hotellet och plötsligt var jag dessutom på helt fel sida av Klarälven och trots att jag till slut fick tag på en taxi så krympte tiden snabbt. Dessutom var taxin full med folk som skulle till sina destinationer före mig och jag insåg att jag aldrig skulle hinna med den där bussen. Sedan vaknade jag naturligtvis.

Nu fyller jag på min mugg och brer mig en havreknäckemacka och sedan blir det nog till att börja greja här...


Björkeryd 19 december, 2010

Inga kommentarer: