söndag 26 september 2010

bilägeri

Att ha bil kan vara en stor frihet. Det kan också vara som en kvarnsten runt halsen. I våras sa killen på verkstan att jag nog måste byta länkarmarna fram innan besiktningen (han påstod visserligen att det var helt säkert att köra omkring med den men att Bilprovningen ändå skulle komma att slå ner på det...). Yeah right. Jag har en något fatalistisk inställning när det kommer till saker som bilar. Händer det så händer det och då får jag deala med det . Så jag har länkarmarna liggandes i bakhuvudet inför onsdagens (absolut näst sista dagen att besiktiga överhuvudtaget, naturligtvis, och hade det inte varit för den omtänksamme och förutseende Mannen hade jag antagligen missat det...) kontrollbesiktning. Jag har kollat att allt funkar; blinkers och andra ljus och säkerhetsbälten och varningstriangel och fan och hans mormor.

Och ändå... i förrgår tog spolarvätskan slut. Så idag fyllde jag på. Och så skulle jag bara tokkontrollera att även vindrutetorkare och sagda spolarfunktion var okej. Och vad händer? Ingenting. Dvs. Vindrutetorkarna viftar frenetiskt (*phew*) men kommer det någon spolarvätska? Nix. Mannen tar sig genast an problemet men kan inte komma åt pumpen med mindre än att halva bilen monteras ner (smart tänkt SAAB!) och till slut får han erkänna sig besegrad.

Lyckligtvis får man inte körförbud för en sådan sak. Troligen behöver den inte ens ombesiktigas utan det blir en etta. Tror jag. Men säker kan jag ju inte vara. För säkerhets skull ska jag be verkstan kolla det hela i morgon. Om de nu har tid. Antagligen kommer de att påpeka det där med länkarmarna igen, men det får jag helt enkelt fetignorera. Jag lägger inte ut tretusen spänn såvida jag inte uppmanas till det av Bilprovningen.

Får jag en massa dyra påpekanden säljer jag bilen och börjar åka buss ett tag. Jag har roligare och viktigare saker att lägga pengar på, tycker jag.

Men så mycket som jag faktiskt gullar med bilen... pratar rart med den... skryter om den... fyller på olja... städar och tvättar den... är glad över den och betalar glatt (hmm...nåja...) skatt och försäkring och sånt... så borde den kunna göra mig den lilla tjänsten att bara glida genom besiktningen utan en massa tjafs. Tycker jag.

Nåväl. Än rullar den. Än får jag köra fritt omkring i den. Om ett par timmar ska jag köra hem till Byn för att vara med på manifestationen mot rasism och främlingsfientlighet. Inte mycket till barrikader att äntra, men det kan bli intressant ändå.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Du ska inte ha en gammal bil som man ska behöva kludda med utan en liten snäll miljöbil som jag har. Har inte gjort något mer än tankat i två år. Inte ens lyft på motorhuven ännu.

Men jag håller tummarna för att den ska gå igenom!

magda sa...

Jag skulle fixat det för länge sedan om jag haft ekonomi till det. Men om (när...) SAABen går i graven så får jag väl ta ett lån, typ.

magda sa...

Men TACK ändå. :)