tisdag 6 juli 2010

molnigt

Jag vaknar till och konstaterar att jag kan ligga kvar en stund till i sängen. Trots att det nu är drygt fem månader sedan jag slutade jobba i hufvudstaden förundras jag fortfarande över hur skönt det är att kunna ligga och dra sig på morgonen... hur detta att sova till halvsju kan kännas som... sovmorgon. Jag tar in det och gläds åt det där jag ligger. Sedan kliver jag upp, sätter på Byns godaste kaffe och tar en dusch medan det blir klart. Det där sista är en sanning med så kallad modifikation. Bryggaren är så snabb att kaffet antagligen är klart innan jag hinner få rätt temperatur på vattnet.

Sitter vid köksbordet, dricker mitt kaffe och tar in världen en liten bit i taget via P1-morgon och nät-DN. Läser om Almedalsveckan och blir lite, lite trött på våra politiker som aldrig nånsin ever förändras utan fortfarande lovar runt och lär hålla tunt. Läser om skolan. Nu igen. Det förefaller vara skolans uppgift att utjämna klasskillnader mellan eleverna. Jag köper det - om än inte fullt ut. Oavsett hur man gör så har en del elever försprång. De har föräldrar som bryr sig, som själva är välutbildade, som har råd att stötta sina barn till max. Andra har det inte så väl förspänt. Jag tänker på min egen skoltid. Mina föräldrar brydde sig bara om en enda sak, när det gällde min skolgång; Jag skulle uppföra mig väl. Studieresultat kunde kvitta, men det hade inte varit nådigt om jag hade påkommits med att skolka, vara uppkäftig (läs: våga ifrågasätta...) eller ens lite sunt småstökig. Trots - eller på grund av? - detta lyckades jag mycket väl, om det är så att framgång i skolan är lika med höga betyg. Och det är det väl, även om jag aldrig någonsin behövt visa mina avgångsbetyg från nian, i något viktigt sammanhang.

Jag är trött idag. Kroppen och själen liksom vägrar att samordna. Jag tar en mugg kaffe till och går iväg till jobbet ändå. Jag vaknar nog till på vägen dit, och annars väcker mina elever mig. Vi har mycket att göra och jag tycker det är så roligt! De verkar också tycka att det är roligt - om än lite mer i smyg.


Emmaboda 6 juli, 2010

Inga kommentarer: